суботу, 29 жовтня 2016 р.

Реферат? Так це ж просто!


Вам же ж НЕ подобається бути злодіями, чи не так?
А скачували готовий файл реферату з інтернету чи переписували твір з чарівної книги "Готові домашні завдання"?
Я не буду вас критикувати, якщо ви стверджувально відповіли на друге запитання, але допоможу, якщо ви відповіли "так" на перше. Списування без посилання - це крадіжка. А щоб перестати бути злодієми, потрібно просто навчитися писати реферати.
 Реферат як один із видів самостійної роботи студентів та школярів з роками не втрачає своєї популярності, тому що з його допомогою:
а) ви вчитеся вибирати тільки потрібне з великої кількості інформації;
б) стаєте більш впевненими у своїх знаннях, адже вдумливо їх засвоїли;
в) розвиваєте все найпотрібніше для подальшої роботи на професійній ниві;
г) долаєте перший важливий крок до "науки".
Хай вас не лякає слово "наука"! Адже наковцями не народжуються, а стають. А ви вже на 100% впевнені, ким можете стати в майбутньому? Ні? То перевірте себе, дослідіть свої можливості! Ви спробуйте зробити реферат, адже краще один раз спробувати, ніж сто разів казати собі "У тебе нічого б не вийшло!", а іншим "Якби я захотів...". Як говорить російська приказка "ПОПЫТКА - НЕ ПЫТКА" (я б переклала так "ЗА СПРОБУ - НЕ ОТРИМАЄШ В ЛОБА").
Тож вперед усі ті, кому нестерпне по відношенню до себе слово "злодій"!
 Що ж таке реферат взагалі? У «Тлумачному словнику української мови» дається таке визначення: «Реферат (від лат. referrаte – доповідати, повідомляти) – 1) короткий усний або письмовий виклад наукової праці, результатів наукового дослідження, змісту книги, статті та ін.; 2) доповідь на будь-яку тему, написана, зроблена на основі критичного огляду літературних та інших джерел». 
Створення успішного реферату залежить від дотримання всіх вимог до підготовки.
1. Вибір теми. Вибираємо тему, яка для вас є найбільш зрозумілою та найбільш цікавою саме для вас. Це є дуже важливо, адже написання реферату повинно стати дійсно творчою роботою.
2. Опрацювання джерел з даної теми. Вам допоможе в цьому фахівець із цієї теми, бібліотека і, звичайно, сайт Вікіпедія та пошукова система. Щодо останніх пунтктів потрібно запам'ятати: доступ до розміщення матеріалів в інтернеті мають ну дуже багато людей (і компетентних, і "не дуже"). Більше того, кожна пошукова система розроблена теж людьми, у яких є свої інтереси й певна репутація. Щоб обрати достовірну інформацію, опрацьовуйте першоджерела (книги, збірники наукових статей) з конкретним автором. Обминайте сумнівні сайти із випливаючою рекламою, на яких "виставлено все", але без згоди автора або взагалі без посилань на конкретне джерело. Цікаво, що й самі статті на сайті Вікіпедії створені за принципом реферату. Українська Вікіпедія - це широке поле для роботи, в першу для нас, українців, то ж долучайтеся до цієї захоплюючої та необхідної роботи!
3. Складання плану й оформлення списку використаної літератури. Гарно продуманий план - запорука успіху в будь-якій справі. В основному тексті реферату ви вказуєте просто автора думки. Але час не стоїть на місці, на різних етапах своєї роботи науковці розширюють, доповнюють, а той повністю змінюють попердні висновки, зазначаючи про це у своїх працях. Ось чому є дуже важливим дотримання вимог до списку джерел, правильне зазначення автора,  назви його роботи, рік, місце і тип видання.     
4. Процес написання реферату. Склавши план, ви вже знаєте, щО вам конкретно потрібно шукати в кожному джерелі. Вибрали слушні думки й переробили їх таким чином, щоб залишити лише їхню суть, вказавши прізвище та ініціали автора ("Слушною є думка Іванова Я.М. про те, що ..." т.п.). Якщо ви використовуєте дослівний текст, то оформлюємо його, як цитату.
5. Оформлення вступу до реферату. У вступі потрібно вказати актуальність вашого дослідження, вказавши імена авторитетних дослідників, праці яких присвячені обраній темі. Можна почати: "Актуальність даної роботи полягає в тому..." або завершити абзац "...що й визначає актуальність даного дослідження" тощо. Обов'язково орієнтуючись на тему реферату сформулюйте мету реферату, а пункти плану "допоможуть" сформулювати завдання, які ви ставите в роботі. Незайвим буде сформулювати гіпотезу, яку можна підтвердити або спростувати у висновках.
6. Власні висновки та виправлення недоліків. Зробіть власний висновок. Ви прочитали багато, ретельно опрацювали джерела, то ж не бійтеся написати свою власну думку стосовно вивченого. Хай її хтось вважатиме "кострубатою", але це ВАША ВЛАСНА думка.
7. Захист реферату. Перечитайте реферат і напишіть його стислий переказ за поданим у ньому ж планом. Тільки найголовніше + мета вашої роботи й висновки.
Бажаю успіху!
Див. також
Вимоги і методичні рекомендації щодо написання реферату

 Оформлення реферату



1 коментар:

Кнопки